Impregneren
Waarom impregneren (hydrofoberen)
Minerale bouwmaterialen worden door water aangetast. Indien water in de materialen kan dringen, leidt dat tot o.a. vorstschade, reductie van warmte-isolatie, kristallisatie door indringende zouten en mogelijk lekkage. Daarnaast is het water een voedingsbodem voor algen, mossen en verschillende soorten schimmels. Tenslotte kunnen schadelijke stoffen uit de atmosfeer, vanuit het grondwater of door spatwater, via het water in de bouwmaterialen dringen. Bij halfsteens metselwerk kan de vochtopname wel enkele liters per m² per uur bedragen na langdurige regenval.
In feite kan men stellen dat verwering en daarmee gepaard gaande verwoesting van gevels zonder de aanwezigheid van water niet mogelijk is. Daarom is het zaak om wateropname door bouwmaterialen te reduceren, zo niet volledig tegen te gaan. De gevel dient waterafstotend te worden. De gevelimpregnering middels hydrofoberen biedt de ideale mogelijkheid om, op praktisch alle minerale ondergronden, dit doel economisch verantwoord te bereiken. Indien uitgevoerd door specialisten, heeft deze waterafstotende behandeling een duidelijk positieve invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen.
Ook energie-economisch is het interessant om de gevels te behandelen. Steeds meer bouwers zijn overtuigd dat het voorkomen van vochtschade geld bespaart. Preventief impregneren van vochtgevoelige muren vooral aan de regenzijde, is bovendien een probaat middel om schimmelvorming aan de binnenzijde te voorkomen. Ramen en kozijnen worden na afloop van het impregneren keurig gewassen.
Om u te adviseren of gevelimpregnering voor uw gevel noodzakelijk is en welke impregneermethode hiervoor het meest geschikt is, doen wij eerst onderzoek naar de mate van indringing van water in uw gevel. CAVAC adviseert u graag. CAVAC Gevelreiniging werkt weliswaar landelijk maar heeft vestigingen in de regio Oss, Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch.